Gæsteliste til brylluppet

Gæsteliste til brylluppet

1. Fastlæg brylluppets størrelse og budget

Før I overhovedet begynder at med gæstelisten, er det vigtigt at have en idé om brylluppets størrelse og jeres budget. Hvis I har et begrænset budget, skal I måske skære ned på antallet af gæster for at holde omkostningerne nede, da hver gæst medfører omkostninger til mad, drikkevarer, lokaler og eventuelt transport.

2. Prioriter gæsterne

Start gæstelisten med at prioritere, hvem der absolut skal være med. Det er ofte en god idé at starte med de nærmeste familiemedlemmer og derefter gå videre til udvidede familiemedlemmer, venner og bekendte.

  • Kernefamilie: Begynd med at skrive alle de nære familiemedlemmer, som er essentielle. Dette inkluderer:
    • Forældre og svigerforældre: De er næsten altid de første på listen.
    • Søskende: Skriv alle dine søskende ned, samt deres ægtefæller eller kærester. Hvis de har børn, så overvej om de skal være med. Det gælder selvfølgelig kun, hvis I har et godt forhold og ses privat.
    • Bedsteforældre: Det er meget almindeligt at inkludere bedsteforældre i en gæsteliste, hvis de stadig lever.
  • Udvidet familie:
    • Onkler, tanter og fætre/kusiner: Nogle vælger at inkludere disse, især hvis man har et tæt forhold til dem. Andre kan vælge at holde listen lidt smallere, især hvis man ønsker et mindre bryllup.
    • Andre slægtninge: Hvis du har meget tætte bånd til andre familiemedlemmer (som for eksempel svogre/svigerinder, forældre til nære venner eller andet), kan du også vælge at invitere dem.

3. Venskaber

Venner kan for nogle betyder mere end familie. Det er op til dig at bestemme, hvem du føler dig tæt nok på til at invitere, men der er nogle retningslinjer, du kan overveje:

  • Nærmeste venner: Vær ærlig om, hvem der er din nærmeste ven. Det kan være de personer, du har haft et langvarigt venskab med, eller dem, der har haft en stor indflydelse på dit liv.
  • Bekendte: Hvis du har mange venner, kan du vælge at inkludere de nærmeste, men udelade dem, som du ikke ser meget længere eller har haft kontakt med i længere tid. Det vigtigste er at I inviterer mennesker, som vil jer det godt og som gør jer glade.
  • Arbejdsmæssige relationer: Hvis man har et tæt forhold til sine kollegaer eller chef, vælger nogle også at invitere dem, men det er bestemt ikke obligatorisk. Husk at jeres bryllup skal føles personligt og ikke for arbejdsrelateret. Derfor vælger de fleste også at holde brylluppet et andet sted, selvom de – f.eks. – arbejder på et bryllupsvenue.
  • Invitér ikke for mange: Der er en tradition i Danmark om ikke at lave en alt for stor gæsteliste. Et mindre bryllup kan skabe en mere intim atmosfære, hvor man kan tilbringe tid med alle gæsterne. Arrangøren bag Bryllupper i Nordsjælland valgte selv at invitere en lille intim gruppe på 25 gæster til middag og overnatning, mens de inviterede 70 gæster til sejlads, champagne og bryllupskage tidligere på dagen. Det vigtigste er, at I finder et set up der passer til jer.
  • Plus One: Det kan være et ømtåligt emne, om man skal invitere plus One med. Det er vigtigt at forventningsafstemme med tættere venner om deres (måske nye) kæreste skal med eller ej. Det kan have stor betydning for venskabet efterfølgende.

4. Børn

Børn til bryllup: Når I laver gæstelisten, skal I beslutte om I vil have børn med til brylluppet. Både babyer samt større børn. En eller flere babyer kan skabe uro og resultere i at flere gæster går til og fra bordet under middagen. På samme måde kan større børn til brylluppet give uro, og forældre der ikke er afslappede og til stede . Omvendt kan det også være en stor værdi at have børn med til brylluppet, hvis I kan skabe en afslappet stemning, der giver plads til dem. Arrangøren bag Bryllupper i Nordsjælland var til bryllup på et slot i Skotland. Her var halvdelen af gæsterne børn. De havde en kæmpe park de kunne lege i, og der var booket underholdning og alle fik Goodie Bags. Det fungerede superfint og brylluppet blev præcis som brudeparret ønskede.

5. Invitationer

Når I har sammensat jeres gæsteliste, er det tid til at sende invitationerne ud. I Danmark er det typisk at sende fysiske invitationer, selvom digitale løsninger bliver mere almindelige i dag. (Nok også på grund af de høje priser på porto). Sørg for at sende invitationerne ud i god tid, mindst 2-3 måneder før brylluppet, så gæsterne har tid til at planlægge og svare. Hvis du sender digitale invitationer, kan du inkludere oplysninger om menuvalg, transport og eventuelle overnatningsmuligheder. Der er også flere der er begyndt at aflevere invitationerne personligt.

6. Konflikter

Vær opmærksom på eventuelle konflikter i familien eller blandt venner. Hvis du ved, at visse personer ikke er på talefod, kan du vælge at undgå at invitere dem, eller tage det op med dem, før du sender invitationer. Husk det er jeres dag og alle skal være indforstået med at holde den gode tone for jeres skyld.

7. Brylluppets tema og sted

Hvis I vælger at holde brylluppet på et gods eller afsides venue, hvor der er begrænset overnatning eller transportmuligheder skal det med i planlægningen. Enten skal I sørge for transport til alle gæsterne eller finde alternative overnatningsmuligheder. Med andre ord skal I sikre jer, at der er nok plads til alle, I gerne vil invitere. I skal samtidigt skabe nogle rammer hvor gæsterne kan slappe af, og ikke stresser over hvordan de kommer hjem og om de kan drikke alkohol.

8. Destination bryllup

Hvis I planlægger et destinationsbryllup, som kræver rejse, kan du forvente, at det kun er de nærmeste familiemedlemmer og venner, der kan deltage. Sørg for at informere folk i god tid, så de kan planlægge og eventuelt finde økonomisk mulighed for at deltage.

9. RSVP og opfølgning

Når invitationerne er sendt, skal I følge op på RSVP’er. Det er vigtigt at få en klar bekræftelse fra dine gæster, så I kan planlægge præcist, hvor mange der kommer, især hvad angår mad og drikkevarer. Sørg for at gøre det klart for gæsterne, at de skal svare inden en bestemt dato.