Folkekirken2 2 Ceremonien

Hilsen fra biskoppen: Kirken skal med til festen

Hilsen fra biskoppen: Kirken skal med til festen

Valentinsdag er blevet en stor folkelig højtid, og det er slet ikke en dum ide, at folkekirken deltager i hyldesten af kærligheden.

“Det handler om at fylde indhold i det poppede,” siger Peter Birch i denne hilsen, det handler om, hvorfor det er en god ide at fejre Valentin i kirken.

Den 14. februar er det valentinsdag. Det vil blive fejret med hjerteformet chokolade, langstilkede røde roser og romantiske restaurantmiddage.

Det kan man synes meget forskelligt om. Nogle opfatter valentinsdag som en kommerciel amerikansk højtid, skabt til at lokke penge ud af os. Andre ser det som en god anledning til at hylde kærligheden.

Selv har jeg umiddelbart hældt til det første. Jeg synes grundlæggende, at man skal købe blomster til sin elskede, når man har lyst, eller når man kan se, at hun trænger til det, fremfor når kalenderen tilsiger det.

Men efterhånden har jeg skiftet mening. For det ene udelukker jo ikke det andet. Kan vi egentlig hylde kærligheden for meget? Kan vi holde for mange fester? Skulle vi ikke bare som kirke tage del i det, der betyder noget for mennesker?

De største højtider og festdage i danskernes liv sammen er folkekirkens. Intet slår barnedåb, konfirmationer og bryllupper – for slet ikke at tale om julen. Og selvfølgelig også de anledninger, hvor det er sorgen og tabet, der samler os.

Det er naturligt, at kirken bliver en del af store folkelige fester og højtider. Sådan har det været historisk set. Og sådan er det stadig. Valentinsdag (og Halloween) er nyere eksempler på det. 25 procent af de unge fejrer valentinsdag. Og de fleste ser det nok først og fremmest som en festdag for parforholdet. Men netop derfor giver det mening, at kirken deltager i festen, fejrer kærligheden mellem mennesker og taler den ind i Guds kærlighed til os.

Er det for poppet? Det, vi kalder ’poppet’, er som regel det, vi ikke selv kan genkende os i. Jeg synes, det handler om at fylde indhold i det poppede. Og det er vi gode til i folkekirken. Vi har det største af alle budskaber om kærligheden. Lad det lyde med den 14. februar!

Glædelig Valentinsdag!