Konfirmation

Hilsen fra biskoppen: Konfirmationen giver et godt fundament

Der er noget særligt, og nærmest mytisk forbundet med mærkedage. Det kan være svært at sætte fingeren på hvad det præcis er. Men der er et før og et efter. Det opleves nok ikke sådan for alle, men jeg tror konfirmationsdagen for de fleste står i et særligt lys og udfylder en vigtig funktion:
Vi ser tilbage på barndommen og skuer ind i ungdommens omskiftelige år – forhåbentlig med glæde og positive forventninger.
Men for nogle konfirmander er dagen forbundet med ængstelse for fremtiden.
Sjældent har en ungdomsgeneration været så udfordret som tilfældet er nu. I hvert fald hvis man skal tro de mange undersøgelser og debatindlæg, der fylder medierne i disse år.
Netop på tærsklen til ungdomsårene er det afgørende at have et stabilt fundament. Familiens kærlighed kan give et uvurderligt rygstød for konfirmanden. Men også kirken har byggematerialerne til et godt udgangspunkt.
I kirken bliver vi mindet om, at vi ikke er centrum for vores liv. Der er en større kærlighed og skaber på spil – én som vi kan støtte os til, når vi føler os utilstrækkelige og når vi oplever livets hårde sider. Samtidig får vi et sted, hvor vi kan rette vores glæde og taknemlighed hen. Med det
udgangspunkt løftes en del af presset fra den enkelte, og konfirmanderne kan forhåbentlig træde ud af kirken med en bevidsthed om at de ikke står alene med ansvaret for at ’lykkes’.
Det er et godt fundament, men det er ikke statisk. I livet oplever vi mange ting, der påvirker vores verdenssyn og tro. Derfor er det også en god idé at tale med konfirmanden om tro, liv og verdenssyn. Både i festens højtidelige sprog og i hverdagens lavpraktiske tone.
Jeg ønsker de mange konfirmander og deres familier en rigtig god dag!
På gensyn i kirkerne!